AFRIKAANSE PERCUSSIE INSTRUMENTEN

De instrumenten waar Foté Idon mee werkt komen uit het Westelijke gedeelte van Afrika. Het zijn traditionele instrumenten, maar zijn vandaag de dag nog steeds populair.

Djembé

De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en bespannen met een geitenvel – de djembé wordt met de handen bespeeld.

Doun douns

De bastrommels zijn gemaakt van een uitgehold rond stuk hout, waarbij aan beide zijden een koeienvel is bespannen. De doundoun’s: Afrikaanse bastrommels bestaan uit de doundounba, de grootste van de drie, heeft een lage diepe toon. De sangban is middelgroot, heeft een iets minder diepe toon, en is het hart van het ritme, en tenslotte de kenkeni, heeft een hoge en korte toon. De 3 bastrommels worden horizontaal bespeeld, liefst door 3 personen. Aan de zijkant met een ronde stok, en links met een staafje op een gesmede bel (kenkens).

Balafoon

Een balafoon is een slaginstrument, afkomstig uit West-Afrika. Het instrument lijkt op een xylofoon. Fleskalebassen, hangend onder de houten latten, dienen als klankkasten. In Guinee wordt doorgaans de diatonische balafoon bespeeld (diatoniek), in Burkina Faso de pentatonische (pentatoniek).